Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Ahol az Arno a Ligur tengerbe ömlik

Halászkunyhók a tengerben

KikötőPisától kb 12 km-re található egy nyugodt és csendes, kevés turista által látogatott tegerparti üdülőhely, Marina di Pisa. A nemrégen létrehozott jacht- és vitorláskikötő sétányszerűen kiképzett mólójáról nagyszerűen rálátunk az Arno torkolatára, a folyó szürkés színű víztömegére, amely itt keveredik el a tenger hullámaival. Toszkána legfontosabb folyója 240 kilométeres út megtétele után itt érkezik meg végre a Ligur tengerbe.

A torkolatban kialakított mesterséges kőből kirakott mólókon az 1940-es évek végén néhány színes halászkunyhót építettek a helyiek. A halászhálókAkkoriban, a háborút követő nehéz időszakban néhány halász kiköltözött a házikókba, hogy a halászatnak szentelve minden egyes percet gondoskodni tudjanak a családjukról. Néhány régi kunyhó még most is megmaradt, s halásztanyaként használják még most is ezeket a jellegzetes színes építményeket.

Érdekesek az Arno halászainak a hálói is. Hagyományosan itt egy négyzet alakú hálóval fogják a halat,amelynek végeit fémrudak szegélyezik. Ezek találkozására egy kötelet rögzítenek, amellyel a hálót emelni és ereszteni lehet. Ez általában kézzel történik, de gyakran motort is használnak.

A hálóba, ahogyan régen, most is szardíniák, angolnák és mindenféle vízi állatkák kerülnek, amelyek az édes és a sós víz vegyülékében nyüzsögnek.

A halászok sokszor éjszaka is a kunyhókban tartózkodnak, különösen akkor, amikor jók a kilátások a gazdag zsákmányra.

Tiszta időben gyönyörűszépen kirajzolódik a háttérben az Apuáni Alpok hegyvonulata, valamint a partot takaró Migliarino-San Rossore-i Nemzeti park zöldellő erdősávja.

Arno

Pisa

Mare

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!