Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Abraham Clet: A mindennapi Ember

Mi lesz a következő lépés?

Újra kikerült Firenze egyik hídjának a pillérére ez a szimpatikus “emberke”, aki látszólag nem törődve a veszéllyel, helykén egy lépést tesz a mélység Clet: A mindennapi Emberfelé, mintha bele akarna lépni az Arno folyóba. Ha jártatok már Firenzében, akkor egészen biztosan találkoztatok ennek a francia származású, provokatív művésznek a szórakoztató alkotásaival, amelyek lépten nyomon felbukkanak a firenzei utcákon. A matricákkal átragasztott szellemes kresztáblák művészéről van szó, aki évek óta jókedvet és vidámságot csempész a város lakóinak a mindennapjaiba. Hol halszálkává alakítja a kötelező haladási irányt jelző táblák nyilait, hol elvágja egy ollóval a behajtani tilos tábla fehér csíkját, máskor ezt a fehér sávot egy macska-egér játék varázsolja. Végtelenül gazdag a fantáziája, sohasem fogy ki az ötletekből. Clet a 90-es évek eleje óta Firenzét választotta lakóhelyként és munkahelyként is, a San Niccoló negyedben, a Ponte alle Grazie hídtól nem messzi alakította ki a termét, s a Mindennapi Embert ábrázoló szobra általában az üzlethelyiségnek a hátsó fala mellett pihen.

Clet: Mindennapi EmberPolgárpukkasztó szándékkal, amely egyébként is minden street art művészre jellemző, időnként odacsempészi a szobrot a már említett hídra. Csempészésről beszélek, hiszen semmiféle felhatalmazása nincsen ennek a műalkotásnak a köztéren va elhelyezésére, szándékosan nem kér sohasem engedélyt a hatóságoktól. Éppen ezért az első alkalmommal, 2014-ben, hosszas huza-vona után egy hónap eleteltével a rendőrség eltávolította a művet a hídról. Többször is újra próbálkozott az évek folyamán, s ezért meg is bírgolták több mint 10 000 Euróra, de 2017-ben másodfokon felmentették.

Avész maga ezekkel a szavakkal beszél az “emberkéről”:

Az ezer hadvezért, politikust, államfőt ábrázoló szobor mellé ez egy tiszteletadás az egyszerű embernek, egy kicsit arcátlan, egy kicsit felelőtlen, de szabad”

Egy szabad embert látunk, aki egy lépést tesz az ismeretlen felé, de nem fél, tudja, hogy sikerrel fog járni, hogy leküzdi a nehézségeket. Példát vehetnénk róla, egy optimista típus,aki reményt ad.

A helyszín természetesen nagyban hozzájárul az installáció sikeréhez, hiszen az emberke az Öreg Híd, Firenze egyik legtöbbet fotózott műemléke irányába tekint, a háttérben pedig látjuk a Városháza tornyát és a folyó parton sorakozó házakat.

Szórakoztató és reményt keltő a Mindennapi Ember szobra, de ahogyan már említettem sajnos illegális. Már néhány hete folyik a vita, hogy ez alkalommal mi legyen a sorsa. Ő azonban ott áll, dacolva az ellenzőkkel és megmosolyogtatva a spontán művészetek kedvelőit, pozitív energiákat sugározva a hídon átsiető firenzeieknek.

Maradjon vagy ne? Ti hogyan döntenétek?


 


 


 


 

 

Clet

Firenze

Street art

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!