Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

A sienai levéltár (Museo delle Biccherne)

Siena különleges múzeuma, amelyben a középkori városállam életébe nyerhetünk bepillantást miniatűr festmények, a biccherne-k segítségével. A város adóbevételeit és pénzügyeit dokumentáló dossziék fedőlapjairól van szó, amelyeket az Állami Levéltár termeiben gyűjtöttek össze, a főtér szomszédságában.


Biccherne múzeum SienaEgy egyedülálló, különleges hely Sienaban, a főtér, a Piazza del Campo egyik sarkán, egy XV századi palotában, a Biccherne múzeum. A középkori sienai városállam pénzügyminiszteri hivatalában és az adóhivatalban bevett eljárás volt, hogy félévente egy vaskos könyvbe kötötték össze a város bevételeit és kiadásait összegző dokumentumokat. A dossziékat két fából készült fedőlap tartotta össze, s a 13. század közepétől kezdve ezeket a fedeleket különböző színes, szinte miniatűr festményekkel díszítették. Ezeknek a neve a Biccherne. A legnevesebb művészeket kérték fel a hivatal vezetői a képek elkészítésére, s a megmaradt 105 remekművet most az Állami levéltár épületében, a reneszánsz korból megmaradt Piccolomini palotában őrzik. A legrégebbi fatáblákon a hivatal mindennapi tevékenységét mutatják be a művészek. Látjuk az iroda vezetőit, akik általában egy-egy kolostor szerzetesi közül kerültek ki. Egyrészt szakmai tudásuk, másrészt pedig erkölcsi tisztaságuk miatt (kevésbé megvesztegethetőnek, becsületesebbeknek tartották őket mint a világi szakembereket!). Az asztalok mellett ülnek a hivatalnokok, akik bejegyzik a bevételeket, beszedik az adókat, s berakják a behajtott pénzt a vasalt ládákba. Egy díszes esküvő

 

 

 

1460-tol kezdve aztán a könyv fedőlapjai átalakulnak egyre nagyobb méretű falra akasztható képekke, amelyek a város életéből ábrázolnak különböző eseményeket: II Piusz pápává választását, a Paliot, a híres lovasversenyeket, a Mediciek bevonulásat Sienaba és így tovább. Mintha Siena képes krónikája jelenne meg a szemünk előtt végignézve a múzeum festményeit. A termek falait a padlótól a mennyezetig érő polcok borítják teli régi poros aktákkal és dossziékkal. Az utolsó ablakokon át pedig lélegzetelállító kilátásban van része a látogatónak a Városháza karcsú tornyára s a jellegzetes kagyló alakú főtérre.
Siena, Banchi di Sotto 52,  múzeum hétfőtől szombatig délelőtt 9.30 és 12.30 között tart nyitva, a belépés ingyenes.

Siena

Toszkána

múzeum

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!