Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

A siénai keresztelők

Az egyházi és a "civil" keresztelő szokása Siénában

Az Aquila (Sas) contrada kútjaMindannyian tudjuk, hogy léteznek a polgári és egyházi esküvők, de valószínűleg kevesebben tudják, hogy Toszkána egyik ősi városában, Siénában, kialakult az egyházi keresztelő mellett a "polgári" szertartás hagyománya is. Ennek az eredete a középkorba nyúlik vissza.

Siena középkori városfalakon belül elhelyezkedő területe 17 kerületre (olaszul contrada) oszlik. 1729-ben a város kormányzója, Bajorországi Violante egy rendeletben rögzítette e kerületek határait. Azok lehettek egy contrada tagjai, akik valamelyik városrészben, a falakon belül látták meg a napvilágot. Egy-egy kerületen belül rendkívül erős volt az összetartozás érzése a lakók között, vész esetén kölcsönösen segítséget nyújtottak egymásnak, közös eseményekkel, rendezvényekkel tették még szorosabbá a szomszédsági kapcsolatokat. A közösségi élet tetőpontja az évente kétszer megrendezésre kerülő lovasverseny, a Palio megszervezése, előkészítése, lebonyolítása, majd az esetleges győzelem után, annak megünneplése volt. A Torre (Torony) contrada kútja

Igen ám, de Siena a 19. századtól elkezd terjeszkedni, a középkori városfalakon kívül új, modern városrészek épülnek ki, sok család elköltözik a belvárosból. A szabályok szerint azonban, az ő gyermekeik, mivel ők már nem az óvárosban születtek, nem tartozhatnak a régi contrádákhoz. Ezért mindenféle trükkel próbálkoznak. Például a közelgő szülés előtt a várandós anyukák visszaköltöznek egy-egy rokon vagy barát házába, a régi contrada területére, hogy ott szülessen meg a baba. Vagy a régi contrada területéről elvisznek egy láda földet a vajúdó édesanya szobájába, hogy jelképesen az ősi talajon szülessen meg a csecsemő, s így a contrada teljes jogú tagjává váljon.

Ezért aztán az 1930-as években megszületett a civil keresztelés ötlete, a templomi keresztelés mellett. Minden contrada központi terén, a közösségi épület vagy az oratórium mellett felállítottak egy keresztelőmedencét és kutat, s itt keresztelik meg évente egyszer a contrada védőszentjének az ünnepén az elmúlt évben született gyerekeket. Az újdonsült contrada-tagok megkapják a contrada színeivel díszített kendőt is, amelyet aztán életük végéig megőriznek, s ettől a pillanattól kezdve ők is részt vehetnek teljes jogú tagként a kerület életében.

Siena

contrada

palio

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!