Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

A Santissima Annunziata templom

A csodatévő Angyali Üdvözlet festmény

 
Santissima Annunziata templomAz egyik legkedveltebb búcsújáró hely a középkortól kezdve Firenzében a Santissima Annunziata templom. Ha jártatok már errefelé, akkor tudjátok, hogy ma is óránként miséznek itt. A templom eredete 1223-ig nyúlik vissza, amikor hét firenzei fiatalember, Alessio Falconieri vezetésével visszavonul a város északi részén lévő Cafaggio erdőbe, ahol elfoglal egy régóta elhagyatott és romos oratóriumot. Ez sem tűnik azonban elegendőek, meg messzebb akarnak menekülni a városban dúló pártharcoktól és kivonulnak az Asinario (ma Montesenario) hegyre, hogy természetes barlangokban élve remetéskedjenek. A "hét Szent " szegénységi fogadalmat tesz, vezekléssel és imával töltik a napjaikat. A legenda szerint egy fiatal lány, aki találkozik velük útközben, "Maria szolgáinak" (olaszul Servi di Maria) nevezi el őket, s rajtuk ragad ez az elnevezés.
A ma is álló templom alapkövét 1250 március 25-én, a firenzei újév napján, az angyali üdvözlet ünnepén teszik le.Santissima Annunziata templom
A templom egyik oltárának a díszítésére egy Bartolomeo nevű festőt kap megbízást. A feladata egy az Angyali üdvözletet ábrázoló festmény elkészítése. A művész többszörös próbálkozás ellenére sem képes méltóképpen lefesteni Szűz Mária arcát. Ám az egyik reggel mikor a megérkezik a templomba óriási nagy meglepetéssel veszi észre, hogy valaki már elvégezte helyette a munkát, s befejezte a művet. Isteni beavatkozásra gondol mindenki, csoda történt! A Santa Maria di Cafaggio templom Santissima Annunziatava (a Szentséges Angyali Üdvözlet) bazilikává válik.
Olyan népszerű lesz a festmény, hogy zarándokok ezrei keresik fel a templomot. A város kormánya éppen ezért egy összekötő utcát építtett a Santissima Annunziata és a Dóm között, a Via dei Servit (Szerviták utcája)1255-ben. A templom ettől kezdve különböző adományok és végrendeletek következtében egyre gazdagabbá válik. A gazdag kereskedő családok egyik kedvenc temetkezőhelye az épület, s a Via dei Servinek köszönhetően bekapcsolódik a város gazdasági életébe is. A csodatévő Angyali üdvözlet festmény, s a hozzá kötődő csodák híre elterjed mindenfelé. Ennek következtében megsokszorozódnak az adományok, s a csodákért cserében a templomban hagyott "ex Votok" (azaz fogadalmi ajándékok).
Gombamódra szaporodnak a templom környékén azok a kézműves műhelyek és boltok, amelyek a kegytárgyak készítésével és árusításával foglalkoznak. Különböző emberi testrészeket ábrázoló fa, gipsz, bronz és ezüst szobrokat árulnak mindenfelé.
A legrégebbbi szobrok viaszból készültek, s a csoda tárgyát ábrázolták, például azokat a testrészeket, amelyek a buzgó imádkozás és Szűz Mária közbenjárásának a következtében meggyógyultak.
Lorenzo Medici például a Pazzi összeesküvés után, amelyet túlélt, egy őt ábrázoló életnagyságú viaszszobrot ajándékozott a templomnak. A szobrot majd maguk a firenzeiek szabdalják fel és törik apró darabokra 1529-ben a Medici ellenes lázadás idején.
A 17. században aztán elavulnak a viaszszobrok, s ettől kezdve szinte kizárólag ezüstből készült szívecskék és kezeket, lábakat, fejeket ábrázoló alkotások maradnak meg. Ezek a tárgyak a templom szinte minden egyes sarkát megtöltik. 1631-ben kb 20000 db ex voto van az épületben, már nem férnek el. Ekkor drasztikus döntést hoznak, beolvasztják az ezüstből készült ajándékokat és kegytárgyakat hoznak létre belőlük, a legértékesebbeket pedig az ezüstöket tartalmazó szekrénybe rakják. Így a templom kiürül. Van azonban egy hely, ahová a hívek továbbra is hordják köszönetképpen az ezüsttárgyakat, s ez a templom bejárata előtti udvar, a Chiostrino dei Voti, amelyet a 15. század közepén a Mediciek egyik kedvenc építésze Michelozzo tervezett meg, s amelyet majd hosszú munka után a város legtehetségesebb művészei díszítenek freskókkal.
A csodás kép köré egy fényűző, carrarai márvánnyal, zománcozott terrakottával, bronzzal és ezüsttel díszített kápolnát emeltek a 15. században.
Ma is Firenze egyik legfontosabb kegyhelye, rengetegen zarándokolnak még ma is gyógyulást remélve a régi festményhez. Egy évben kétszer pedig, március 25-én és szeptember 8-án színes középkori eredetű ünnepségek színhelye.
 

Firenze

Santissima Annunziata

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!