Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

A firenzei árvaház, az Ospedale degli Innocenti

Firenze egyik igazi kuriózuma az Ospedale degli Innocenti, amely szó szerinti fordításban az Ártatlanok ispotálya magyarul. Az ispotály, vagy más néven árvaház az egyik legmeghatóbb hely Firenzében és egyben gyönyörű reneszánsz épület is.

Az Ospedale degli Innocenti európa legelső árvaháza, gyerekotthona volt. 1419-ben alapították meg, s a bezárásáig, 1875-ig, több mint ötszázezer gyerek fordult meg a falai között. Az épület árvaház és a reneszánsz művészet remekműve is egyben.

Árvaház

Filippo Brunelleschi tervezte meg 1420-ban, s ezzel az árkádos épülettel született meg a reneszánsz építészet. A 600 éves történelme során sok értékes műalkotással is gyarapodott, a múzeumban Botticelli, Ghirlandaio és Luca della Robbia alkotásait csodálhatjuk meg. Az árvaház jelképe maga is a reneszánsz egyik leghíresebb alkotása, Andrea della Robbia pólyába burkolt csecsemője.A nemrégen felújított múzeumban a szobrokon és a festményeken kívül az intézmény történetéről kapunk átfogó képet, s bepillanthatunk az árvaház mindennapjaiba. Hogyan éltek a befogadott gyerekek, hogyan gondoskodtak róluk egészen kamaszkorukig. Miután egy szakmát kitanultak önállósodtak, s elhagyták addigi otthonukat, a védelmet nyújtó árvaházat.

Kizárólag nem kívánt csecsemők befogadására vállalkoztak itt, akiket a szülők, elsősorban az édesanyák vagy a születésnél segédkező dajkák az éjszaka leple alatt hoztak az épület bejáratánál lévő "forgóteknőhöz". Ennek a kezdetleges inkubátornak az egyik oldala kilógott a falból, oda lehetett betenni az újszülöttet. A mozdulat hatására megszólalt egy csengő, amely értesítette a dajkákat az új jövevény érkezéséről. 

Az árvaház forgóablaka

Az édesanyák fájó szívvel váltak meg a gyermeküktől, sokszor azért mert házasságon kívüli kapcsolatból születtek vagy pedig azért mert nem tudtak már egy újabb gyermeket felnevelni. A túlnyomó többségük azonban nem akart végleg lemondani róluk. Ezt bizonyítja az a szokás, hogy az édesanyák minden újszülött nyakába egy félbevágott medált akasztottak, a medál másik felét pedig maguknál tartották azzal a szándékkal, ha majd egyszer az anyagi helyzetük megengedi, visszajönnek értük. Összeillesztik a medál két felét, s így bizonyítják be azt, hogy ők a szülők. Az árvaház archívumában rengeteg ilyen félbevágott pénzérmét vagy medált őriznek, ezek nagy részét sohasem illesztették össze, a legtöbb édesanyának sohasem sikerült visszajönnie a gyermekéért.

Az első újszülöttet 1445 február 5-én fogadták be, egy kislány volt, aki az Ágota Smeralda nevet kapta. Ágota, hiszen február 5. Ágota napja, Smeralda, azaz Smaragd mert az árvaház filozófiája szerint minden egyes újszölött, a legszegényebb, a legelhagyatottabb is olyan értékes mint a drágakő, a smaragd.

Az Ospedale degli Innocenti 600 év elteltével is megőrizte ezt az elhivatottságot a nehéz helyzetben levő gyermekek gondozására. Bölcsődét és óvódát tart fenn, gyerekek örökbefogadásával foglalkozik, leányanyáknak nyújt segítséget.

Firenze

Árvaház

Ospedale degli Innocenti

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!