Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

A firenzei Dóm kupolája 600 éves

Időpont, helyszín: Firenze, 2020

Egészen pontosan 600 évvel ezelőtt, 1420-ban kezdte el építeni Filippo Brunelleschi a firenzei Dóm kupoláját

Óriási, égbetörő, uralja az egész várost 104 méteres magasságával, Firenze emblémája, Filippo Brunelleschi remekműve, amely ebben az évben ünnepli 600. születésnapját. A kupola ellenállt a villámcsapásoknak, a földrengéseknek, a 21. századi látogatót is lenyűgözi és ámulatba ejti.

Kilátás a kupoláról

A 15. század elején a firenzei Dóm, a Santa Maria del Fiore már majdnem elkészült, a végéhez közelednek a munkák, a kupola megépítése maradt csak hátra. A szakértők, a város és az egyház vezetői tanácstalanok, nem tudják milyen technikát alkalmazzanak. S ekkor lép a színre Filippo Brunelleschi, aki nem kis önbizalomról téve tanúságot kijelenti, hogy képes megvalósítani a régen várt, az első építész által megálmodott óriási építményt. Azt állítja, hogy tartóállványzatok nélkül is fel lehet építeni a kupolát. A felelősök nem bíznak túlságosan a tervében, őrültnek tartják a művészt, de végül is hosszas tanakodás után 1420 április 6-án rábízzák a művet, s végül is rengeteg vitát, civakodást és pereskedést követően 1420 augusztus 7-én a művész belekezd a munkába. Mindig ő maga személyesen vezeti a munkálatokat, minden egyes döntésért egy személyben ő maga vállalja a felelősséget, teljhatalmat kap a kupola megvalósítására.Halszálkamintás falazás

Még ma is nagyon sok titok, rejtély övezi a kupolát, nem sikerült még megfejteni az építkezéssel kapcsolatos összes talányt. A legnagyobb újdonság a kettős héj alkalmazása volt, amelyeket Brunelleschi belső gerendákkal és láncokkal kötött össze. Egy ókorban már ismert eljárást alkalmazott, az úgynevezett halszálka mintás falazási technikát a kupola építésére, ennek köszönhetően nem volt szükség földre támaszkodó tartóállványzatok használatára.

Brunelleschi rendkívül sokoldalú, a kupola megtervezésén, az építkezés felügyeletén és vezetésén kívül nagyon sok ötletes masinát is kitalált, többek között különböző emelőszerkezeteket, amelyekkel megkönnyítette az építőanyagok felhordását a tető magasságába.

A kettős héj között egy meredek lépcsősor vezet a kupola tetején levő kilátóteraszra, ahonnan 360 fokos fantasztikus körpanoráma nyílik a városra és a környező dombokra..

Firenze

Dóm

Kupola

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!