Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

A Chianti Fekete Kakasa

Miért éppen a fekete kakas (Gallo Nero) a Chianti borvidék jelképe? Létezik egy érdekes középkori legenda a szimbólum kialakulásával kapcsolatban.

Az egyik legősibb és leghíresebb olasz bor a Chianti Classico, amelynek a szülőföldje a Firenze és a Siena között elterülő lankás dombvidék, a szimbóluma pedig a Gallo Nero, azaz a Fekete Kakas. Miért éppen ezt a jelkép került a borosüvegekre?

A Chianti vidék szőlősdombjai

 

A legenda a Firenze és a Siena közötti háborúskodások idejébe nyúlik vissza. A firenzeiek és a siénaiak a földekért folytatott harcok idején egy elég sajátos módszert választottak a határviták megoldására. Megállapodtak abban, hogy elindítanak egy lovast Firenzéből, egy másikat pedig Siénából abban a pillanatban, amikor a hajnalt jelezve a kakasok kukorékolni kezdenek. Kiválasztottak egy-egy szárnyast, a firenzeiek egy feketét a siénaiak pedig egy fehéret, s rájuk bízták a feladatot, az ő kukorékolásukra kellett a lovasoknak vágtázva elindulniuk az ellenséges város irányába. Ahol a lovagok találkoznak, ott jelölik ki a határ vonalát a két város között. A kakasnak tehát meghatározó szerepe volt a párbajban. Két különböző taktikát választottak a két város lakói arra, hogy a kakasukat mielőbbi kukorékolásra ösztököljék. Hiszen minél előbb ébredt fel a szárnyas, annál hamarabb indulhatott el a lovas, s annál nagyobb területet szerezhetett a honfitársainak. A siénaiak tejben vajban fürösztötték a madarat, azt remélve, hogy meghálálja majd a babusgatást. A firenzeiek pedig kiéheztették szegénykét, s az valószínűleg elkeseredésében vagy felháborodásában jóval hajnalhasadta előtt kétségbeesetten elkezdett kukorékolni, s így a firenzei lovas sokkal hamarabb elindulhatott, míg a siénaiak szárnyasa békésen aludt teli begggyel egészen reggelig. A győzelem után a firenzeiek a Chianti Liga jelképeként a fekete kakast választották, s ezt a szimbólumot örökölte a Chianto Classico bor is.

Fekete kakas

Csak a 16. században tűnik azonban fel legelőször a jelkép a firenzei Városháza Ötszázak tanácsának a termében. Giorgio Vasari a Chianti allegóriáját ábrázoló festményének a baloldalán bújik meg.

 

 

Chianti

Gallo Nero

Vino

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!