Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Peposo

Peposo

 

Egy igazi helyi specialitás, amelynek a neve önmagáért beszél : "peposo", azaz "borsos", hiszen az egyik legfontosabb összetevője a bors, a hús mellett.

A peposo története a firenzei Dóm kupolájának zseniális építészéhez, Brunelleschihez is kötődik. Tudjuk, hogy Brunelleschi megszállottan dolgozott a kupolán, rögeszméjévé vált az építkezés, s minél gyorsabban be akarta fejezni a művet. Az ebédszünet azonban járt mindenkinek. Brunelleschi dühösen szemlélte mindennap, amikor a munkásai szép kényelmesen lemásztak a magasból, majd elmentek valamelyik környékbeli kocsmába enni valamit, s legfőképpen inni, majd az ebéd végeztével pityókásan, veszélyesen dűlöngélve próbáltak visszakapaszkodni a kb 100 méteres magasságba, a kupola alá. Valamit tenni kellett...

Van Firenze szomszédságában egy kisváros, Impruneta, amely hosszú évszázadok óta híres az égetett agyagedényeiről, cserepeiről, tégláiról. Brunelleschi is innen vásárolta a téglát a kupolához. Az élelmes munkások esténként kihasználták az égetőkemencék melegét és megfőzték a másnapi ebédjüket. Egy égetett agyag tálban berakták a húst, borssal megfűszerezve, vörösborral meglocsolva a kemence nyílása elé, amely még elegendő hőt bocsátott ki ahhoz, hogy nagyon lassan puhára főjön a hús éjszaka. A következő nap reggelén, amikor megérkeztek a munkába, kész volt az ebéd.

Brunelleschinek nagyon megtetszik az ötlet, s nagy mennyiségben rendel a mesterektől a tégla mellé "peposo" - t is. Óriási égetett agyag edényekben érkezett mindennap a peposo Firenzébe a tégla szállítmányokkal együtt, az edényeket csigák és csörlők segítségével Brunelleschi felhúzatta a kupola magasságába, így a munkások ott helyben megebédeltek, s nem vesztegették az időt feleslegesen a lépcső mászással. Hogyan készül a peposo? Nagyon egyszerű a recept. Peposo

Hozzávalók :

80 dkg marhahús (comb)

8 gerezd fokhagyma

1-2 evőkanál szemes bors

2-3 pohár vörös Chianti bor

Az elkészítés módja:

Felvágjuk nem túlságosan kicsi darabokra a húst (nem távolítjuk el a zsíros részeket sem), beletesszük egy tepsibe vagy egy tűzálló tálba. Rádobunk 8 gerezd hámozatlan fokhagymát, egy-két evőkanál szemes borsot, ráöntünk 2-3 pohár vörösbort (ízlés szerint), megsózzuk. Ezt követően forró vizet öntünk rá, amely teljesen ellepi a húst. Ezután fedővel letakarva betesszük a sütőbe, s 170 fokon elkezdjuk sütni. Ha elfőné a levét, forró vizet adunk hozzá. Kb 3-4 óra alatt a hús teljesen puhára fő, s átveszi a bors és a bor aromáját.


 

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!